Népi Iparművészeti Gyűjtemény - Kecskemét

látnivalók Kecskeméten

Népi Iparművészeti Gyűjtemény - Kecskemét

Az 1945 után keletkezett legnagyobb népi iparművészeti gyűjtemény Kecskeméten látható, a régi serházban.

align= left Ezt a tágas, boltíves épületet 1793-ban építtette a városi magisztrátus, jövedelme kiegészítésére. A bevételek csökkenésekor laktanyává alakították, majd 1917-től városi szeszfőzdeként működött, ahol a walesi herceg révén híressé vált kecskeméti barackpálinka is készült. Ez a tevékenység 1982-ig folyt itt. A város jellegzetes épületét 1983-ban helyezte védelem alá az Országos Műemléki Felügyelőség. A város és a megye vezetői ebben az évben döntöttek úgy, hogy a szeszfőzde épületében adnak helyet a Magyar Népi Iparművészet Múzeumának. A több évtizede gyűlt, kiállításokon részlegesen vagy ritkán látható értékes gyűjtemény így állandó otthonra lelt.

1984. decemberében nyílt meg Kecskeméten az állandó népi iparművészeti tárlat, mely egyedüli az országban. A legidősebb nemzedék, neves alkotók - pl. a fafaragó Kapoli Antal és fia, a hímző Kis Jankó Bori, a fazekas Kántor Sándor, Gerencsér Sebestyén - munkái mellett a fiatalabb, még ma is aktívan alkotó korosztály munkái is megtalálhatók a kb. 800 m2-es kiállítóhelyen, kellően reprezentálva hazánk etnikailag jeles tájainak népi iparművészetét. Később az állandó kiállítás az úgynevezett Zana-gyűjteménnyel bővült.

align= right A megnyitás óta a múzeum tevékenysége folyamatosan változik, bővül. Az állandó kiállításon túl időszaki tárlatokon mutatjuk be élő népművészetünk színe javát. Helyet adunk szűkebb környezetünk kiemelkedően tehetséges alkotóinak éppúgy, mint az ország távolabbi vidékein élő népi iparművészeknek.

Országos pályázatokat szervezünk - mint pl. Az Országos Fazekas vagy az Országos Kismesterség pályázatot; rendszeresen vállalkozunk népi iparművészeti tárgyak helyszíni zsűriztetésére - a Duna Tisza közi Népművészet Egyesülettel együttműködve; konferenciákat rendezünk, amely egy-egy kevésbé szervezett népi iparművészeti ág alkotóinak biztosít találkozási, továbbképzési lehetőséget. Emlékezetes a tojáshímzők és a mézeskalácsosok részére sikeresen lebonyolított találkozó, melyen az alkotókon, az érdeklődőkön kívül különböző gyűjtemények, múzeumok szakemberei is részt vettek.

A tárgyi népművészet megismertetésén túl, lehetőség nyílik ennek megszerettetésére is különböző szakkörök keretében; komplex családi délutánokat is szervezünk a népszokások, népzene, néptánc a bemutatására. Az érdeklődő csoportok részére kézműves bemutatókat szervezünk, ahol népi iparművészek bepillantást nyújtanak mesterségük titkaiba, a látogatók végignézhetik az alkotómunka folyamatát. (Választható területek: fafaragás, bőrművesség, csipkeverés, fazekasság, szövés, tojásírás, játékkészítés természetes anyagokból.)

align= left A múzeum sajátosan szép, hangulatos, csendes udvarát több módon igyekszünk hasznosítani. Néhány éve hagyományos kemencét és tűzhelyt építettünk, amely népi ételkészítő bemutatók helyszínéül is szolgál. Progamjainkat (múzeumlátogatás, mesterség bemutatók, népzene) kellemesen kiegészíti egy-egy kemencében sült pogácsa, lángos látványa, illata és íze. Udvarunk alkalmas hangulatos és reprezentatív zártkörű összejövetelek számára is.

További információk:
Népi Iparművészeti Gyűjtemény
Kecskemét, Serfőző utca 19.
Tel: +36 (76) 327-203
Település ismertető
  • Kecskemét

    Az Alföld minden szépségét és értékét magában rejtő Kecskemét - Bács-Kiskun megye székhelye - Magyarország...

Szállások Kecskeméten



és környékén