Petőfi Sándor Gépészeti Szakközépiskola - volt tanítóképző - Kiskunfélegyháza

látnivalók Kiskunfélegyházán

Petőfi Sándor Gépészeti Szakközépiskola - volt tanítóképző - Kiskunfélegyháza

align=left A Petőfi Sándor Gépészeti Szakközépiskola 1871-ben, mint Tanítóképző kezdte meg működését. Eötvös József népoktatási törvénye alapján 20 "képezdét" létesítettek. Ezek egyike volt a jelenlegi intézet is.

A Tanítóképző 1804-ben készült el. Ez a 90 méteres, impozáns homlokzatú, jól tagolt iskola volt az első kétemeletes épülete városunknak. A második emeleten az internátus kapott helyet. Tervezője Baumgarten Sándor építész volt. A legfigyelemreméltóbb talán az a 725 m2-es botanikus kert, melyet az udvar délnyugati részében épített ki Pinkert Zsigmond tanár, s amelynek tervéért az 1908-as londoni kiállításon aranyérmet kapott. Az arborétum és az akkor 85 éves tanítóképző az 1950-es évek városvezetésének esett áldozatul. A volt Tanítóképző Intézet épülete, ma Petőfi Sándor Gépészeti Szakközépiskola .

Az intézet először a mai Móra Ferenc Általános iskolában nyert elhelyezést, majd 1904-ben költözött jelenlegi otthonába. Az iskolareformok következtében jellege az utóbbi 45 évben többször változott. Az 1956-57-es tanévig bezárólag mint Állami Tanítóképző Intézet, de vele párhuzamosan 1949-50-ig Állami Líceumként is működött. A Líceum 1949-50-től átalakult Állami Pedagógiai Gimnáziummá, mellyel párhuzamosan indult Testnevelési Gimnázium is (az ún. Sportgimnázium).

Mindkét iskolatípus 1953-ban átalakult Testnevelési Szaktanítóképző intézetté. 1954-től 1958-ig az iskola fokozatosan gimnáziummá alakult. 1962-64-ig fiúgimnázium, majd 1963 szeptemberétől koedukált gimnázium lett. 1967-től biológia-kémia tagozat is működött iskolánkban. Az utolsó gimnáziumi osztály 1975-ben érettségizett. 1972-ben kezdődött a gépészeti szakközépiskolai képzés, az iskola jelenleg is hasonló profillal működik, technikusképző intézetként.
Település ismertető
  • Kiskunfélegyháza

    Kiskunfélegyháza város Bács-Kiskun megyében, a Duna-Tisza közén található. Jelentős közlekedési csomópont: ...

Szállások Kiskunfélegyházán



és környékén